- smaller fonts
- larger fonts
- regular contrast mode
- high contrast mode
- regular colored links
- yellow colored links
- regular color mode
- grayscale color mode
- regular links
- underline links
Ο ταρσανάς των Ιωαννιτών βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής Πλατείας Σύμης. Διατηρείται ακόμη μία από τις μεγάλες θολωτές αποθήκες όπου φυλαγόταν ο εξοπλισμός και η ξυλεία για τα πολεμικά καράβια του Τάγματος. Η αποθήκη αυτή σήμερα είναι γνωστη ως Θόλαρος ή Οπλοθήκη de Milly, από το έμβλημα του μαγίστρου πάνω από τη θύρα της. Η θάλασσα πρέπει να εισχωρούσε σε μέρος της πλατείας κατά τον μεσαίωνα, απομεινάρι του διαύλου που φαίνεται ότι συνέδεε τον μεγάλο λιμένα της αρχαιότητας με τον πολεμικό λιμένα, το σημερινό Μαντράκι.
Η πύλη του Ταρσανά ανοίγεται προς το κύριο (μεγάλο) λιμάνι, ανάμεσα σε δύο τετράγωνους πύργους του 14ου αιώνα που υπέστησαν διαδοχικές μετασκευές πριν κατεδαφιστούν από τους Τούρκους το 1910. Ψηλότερος ήταν ο νότιος, που έφερε θυρεό του μεγάλου μαγίστρου Aubusson, πιθανότατα σηματοδοτώντας μεγάλης έκτασης επισκευή του τείχους της περιοχής μετά από νεροποντή του 1476. Στον βόρειο πύργο ήσαν εντοιχισμένοι θυρεοί του μεγάλου μαγίστρου Heredia, του Δομήνικου d'Allemagna και του πλούσιου αστού της Ρόδου Δραγονέτου Κλαβέλλη (τέλη του 14ου αιώνα) αλλά και του τελευταίου μαγίστρου της Ρόδου, του Φιλίππου Villiers de l'Isle-Adam (1521-22).
Το μεγάλο τόξο της πύλης, με πλάτος περίπου 10μ., επέτρεπε την εύκολη μεταφορά ναυπηγικής ξυλείας αλλά πιθανότατα και την είσοδο και ανέλκυση σκαφών για επισκευές. Τον 19ο αιώνα η πύλη του Ταρσανά είχε σφραγισθεί. Διαμορφώθηκε εκ νέου επί Ιταλοκρατίας κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and
Get Consultation