- smaller fonts
- larger fonts
- regular contrast mode
- high contrast mode
- regular colored links
- yellow colored links
- regular color mode
- grayscale color mode
- regular links
- underline links
Η μοναδική σήμερα είσοδος στη μεσαιωνική πόλη από τα δυτικά αποτελεί ένα από τα πιο περίπλοκα σημεία της ιπποτικής οχύρωσης. Προστάτευε τη νευραλγικής σημασίας περιοχή του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, του διοικητικού κέντρου του τάγματος των Ιωαννιτών, που βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της πόλης. Τρείς γέφυρες διασχίζουν τρεις τάφρους, ενώ τρία προχώματα και το ίδιο το Παλάτι συνέβαλλαν στην άμυνα. Τα παλαιότερα αμυντικά στοιχεία βρίσκονται προς το εσωτερικό του συμπλέγματος.
Η καθαυτό πύλη Αμπουάζ βρίσκεται στο ανατολικό άκρο λιθόκτιστης γέφυρας με τρία τόξα που διασχίζει την εξωτερική τάφρο, στο σημείο αυτό πλάτους 38 μ. Ανοίγεται σε ογκώδες πρόχωμα που είχε αρχικά κτιστεί από τον μεγάλο μάγιστρο Πέτρο d'Aubusson μεταξύ 1489 και 1503. Το βόρειο τμήμα του προχώματος κατέρρευσε, και ξαναχτίστηκε το 1514 από τον μεταγενέστερο μάγιστρο Φαβρίκιο del Carretto, όπως δηλώνουν επιγραφές εντοιχισμένες στη βορειοδυτική παρειά του: ‘Frater Petrus d'Aubusson cardinalis et magister erexerat’ και ‘Frater Fabricius de Carretto magister collapsam a fundamentis restituit’. Η πύλη επιστέφεται από μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφο άγγελο που κρατά θυρεούς με τα εμβλήματα του Τάγματος των Ιωαννιτών και του μεγάλου μαγίστρου Αμερίγου d'Amboise, το όνομα του μαγίστρου και τη χρονολογία 1512. Διαθέτει κινητή γέφυρα και προστατεύεται από πυλώνα με δύο ημικυλινδρικούς πύργους που περικλείουν αίθουσες σε δύο επίπεδα. Το πέρασμα στο εσωτερικό της πύλης είναι θολοσκέπαστο στο πρώτο τμήμα του, όπου δεξιά και αριστερά ανοίγονται οι θύρες που οδηγούν στις ισόγειες αίθουσες του πυλώνα.
Η πορεία στη συνέχεια είναι σιγμοειδής για αμυντικούς λόγους και καταλήγει σε γέφυρα που διασχίζει δεύτερη, εσωτερική τάφρο πλάτους 17 μ. Δεύτερη πύλη, αρχικά επίσης εφοδιασμένη με κινητή γέφυρα, οδηγεί στο επίμηκες εσωτερικό πρόχωμα του μεγάλου μαγίστρου Ιωάννη de Lastic (1437-1454). Αυτή η πύλη, παλαιότερη από την εξωτερική κατά μισό περίπου αιώνα, διατηρεί ενδιαφέροντα λειτουργικά στοιχεία, όπως:
Το πρόχωμα του Lastic παρακολουθεί τη δυτική πλευρά του Παλατιού σε μήκος 85 μ. μπροστά από τρίτη εσωτερική τάφρο. Δίνει πρόσβαση σε δύο πύλες, μία στο βόρειο άκρο του και μία στο νότιο. Η πύλη στο βόρειο άκρο, που ήταν γνωστή ως πύλη του ʽΠρωτομαστόρουʼ (δηλ. του Μεγάλου Μαγίστρου), βρίσκεται στο βάθος παλαιότερου, μικρού πενταγωνικού προμαχώνα που είχε χτίσει ο μεγάλος μάγιστρος Αντώνιος Fluvian (1421-37) και ενσωματώθηκε στο πρόχωμα: οδηγεί στον προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου. Η πύλη στο νότιο άκρο του προχώματος του Lastic είναι γνωστή ως πύλη του Αγίου Αντωνίου και οδηγεί στο εσωτερικό της μεσαιωνικής πόλης.
Το 1522 η πύλη Αμπουάζ ήταν το σημείο όπου κατέληγε ο τομέας ευθύνης της ιπποτικής ‘γλώσσας’ της Γαλλίας, που έλεγχε το βόρειο τείχος της πόλης, και ξεκινούσε ο τομέας της ‘γλώσσας’ της Γερμανίας.
We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and
Get Consultation